“Het laat zien waarom ze deze tocht moest maken, hoe eenzaam en verdrietig haar jeugd was en hoe heilzaam de Camino voor haar is…” – Merel van den Meerendonk, MIND Ybsilon

In 2014 besluit Silvia Rikmanspoel de Camino, de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, te bewandelen. Na jarenlang te hebben geworsteld met een eetstoornis, wil ze tijdens deze reis afrekenen met haar verleden.

Rikmanspoel groeit op met een moeder die aan zware depressies lijdt. Een normale band is er niet. Sterker nog, ze moet regelmatig de ouderrol op zich nemen. Ze ontwikkelt gaandeweg boulimia nervosa.

Haar pelgrimage is een lakmoesproef: kan ze leven zonder boulimia? De camino is een manier om te verwerken. Ze overwint haar schaamte om te vertellen over haar ziekte en de omstandigheden waarin deze ontstond. Ze leert wie ze is en hoe ze zich verhoudt tot anderen. En ze ervaart dat de mensen op haar pad ook een rugzak met ervaringen meedragen.

Rikmanspoel neemt de lezer tijdens de wandelingen mee in de terugblik op haar leven. Het boek is daardoor niet alleen een verslag van haar pelgrimage. Het laat ook zien waarom ze deze tocht moest maken, hoe eenzaam en verdrietig haar jeugd was en hoe heilzaam de Camino voor haar is.

Merel van den Meerendonk

Deze recensie is gepubliceerd in het YN-magazine (YN 4-2018) van MIND Ypsilon.

BRON: Ybsilon