Silvia Rikmanspoel Hengelo's Weekblad

Prikkels met auteur Silvia Rikmanspoel

Hengelo - Silvia Rikmanspoel, auteur van het boek 'Het Oordeel Voorbij', vertelt woensdag 27 februari haar ervaringsverhaal bij Prikkels in De Cactus en zal daarbij passages voorlezen uit haar boek dat in 2018 verscheen.

In 'Het Oordeel Voorbij' beschrijft Silvia haar verleden als KOPP Kind (Kinderen van Ouders met Psychiatrische problemen), hoe deze situatie haar heeft gevormd en van invloed is geweest op haar verdere leven. Om hiermee om te kunnen gaan, vond ze als tiener troost in eten en dit resulteerde in de eetstoornis boulimia nervosa. Tijdens deze avond vertelt Silvia hoe ze stap voor stap haar vereleden heeft verwerkt en hoe ze tijdens een pelgrimstocht van zo'n 900 kilometer naar Santiago de Compostella en Finistère haar levenservaringen een plek heeft gegeven. Met het delen van haar verhaal wil Silvia thema's als het KOPP Kind en eetstoornissen bespreekbaar maken. Aanvang 20.00 uur in Café de Cactus, Pastoriestraat 37. Toegang gratis; consumpties voor eigen rekening.

Dit stuk is gepubliceerd in het Hengelo's Weekblad (19 februari 2019) ter aankondiging van de lezing bij Prikkels.

BRON: Hengelo's Weekblad

Silvia Rikmanspoel leest uit 'Het oordeel voorbij'. Uitgezonden op 30-10-2018 in Twente wordt wakker.
Twente FM logo
BRON: Twente FM

Nieuwsbrief Ultreia

Dit stuk is gepubliceerd in de nieuwsbrief (Ultreia Jaargang 2018, nummer 82) van de het Nederlands Genootschap Van Sint Jacob genaamd Ultreia. Lees alle Ultreia's terug in de mediatheek.

BRON: Ultreia

Afbeelding Dimence

Het Oordeel Voorbij

Over het leven als Kind van Ouders met Psychiatrische Problematiek (KOPP)

 

‘Vaak wordt gezegd dat een kind vergeet en verder speelt…., maar is dat wel zo? Met het beschrijven van mijn verhaal geef ik weer hoe het verleden als Kind van Ouders met Psychiatrische Problematiek (KOPP) bepalend is geweest voor mijn verdere leven en hoe het mij heeft gevormd.’

‘Ongeveer 10 jaar geleden ben ik me voor het eerst over mijn verleden als KOPP kind gaan uiten. Een verleden dat niet altijd gemakkelijk voor mij is geweest, want mijn moeder was vanaf mijn jongere jaren regelmatig depressief, ze werd regelmatig opgenomen en heeft uiteindelijk een eind aan haar leven gemaakt. Nadat ik de eerste stappen had gezet om het verleden te herbeleven en te verwerken, was het moment opeens daar dat ik het vele troosteten niet meer nodig had. Opeens was er een wil en weg om te stoppen met overeten. Maar hoe dan? Je kunt het wel willen, maar hoe stop je een verslaving die je altijd geholpen heeft?’

Silvia Rikmanspoel schreef over haar verleden met een depressieve moeder en hoe het haar gevormd heeft. Haar boek ‘Het Oordeel Voorbij’ is onlangs uitgekomen. Een ontroerend en tegelijkertijd sterkend verhaal dat voor velen herkenbaar zal zijn. Te bestellen via haar website.

BRON: Dimence

Foto Tubantia

* Silvia Rikmanspoel maakte, met haar dochter Sanne, een boek over haar leven, waarin ze te kampte met een eetstoornis. © Annina Romita

Manderveense Silvia schrijft eetstoornis

van zich af

MANDERVEEN - Silvia Rikmanspoel zoekt haar toevlucht in eten als reactie op een gespannen gezinssituatie. Boulimia nervosa is jarenlang haar ‘vriend en metgezel’. Tot de Manderveense besluit het roer om te gooien.

De stilte, spreken met lotgenoten, schrijven van reisverslagen en kennismaken met de kracht in haar lijf:  Silvia Rikmanspoel werd tijdens haar pelgrimsreis naar  het Spaanse Santiago de Compostela een andere vrouw. Haar enorme emotionele groei en al haar ervaringen bundelde ze in een boek, dat ze samen met haar dochter Sanne, die de opmaak deed, maakte. Ze wil hiermee het taboe op eetstoornissen doorbreken en lotgenoten inspireren op hun eigen pad.

 

Depressieve moeder

„Binnen ons gezin hebben we mooie maar ook mindere tijden gekend. Gedurende mijn jongere jaren was mijn moeder regelmatig depressief”, vertelt Rikmanspoel. „Ze zat vaak huilend aan de keukentafel. Het hele gezin draaide dan om haar, evenals de hulpverlening. Als ze denken dat een kind niets meekrijgt van de ziekte van een ouder en rustig doorspeelt, dan hebben ze het echt mis. Als kind krijg je alles mee en dat laat diepe sporen na. Liefde en geborgenheid heb ik gemist.”

 

Bekeken

Schaamte, eenzaamheid en onzekerheid: van kinds af aan moest de Manderveense met deze gevoelens zien om te gaan. Ze ervoer het als een loden last, want in die tijd keken mensen anders naar depressies: er werd niet over gesproken. Rikmanspoel voelde zich bekeken door plaatsgenoten.

 

Troost

In een dorp als Manderveen weet iedereen alles van elkaar. Ze dacht dat mensen haar raar zouden vinden vanwege haar moeders ziekte. Op haar 14de vond ze een uitvlucht in eten. Het gaf haar troost, een manier om met de situatie om te gaan en dit mondde uit in de eetstoornis boulimia nervosa.

Ik ben nooit boos geweest op de eetstoor­nis - op een gegeven moment hoorde die gewoon bij me

Silvia Rikmanspoel

Wat volgde, was schaamde voor deze eetverslaving. Haar ouders, familie, vriend en later man: niemand wist ervan. Het werd haar ‘vriend en metgezel’ in al die jaren. „Ik ben eigenlijk ook nooit boos geweest op de eetstoornis - op een gegeven moment hoorde die gewoon bij me. Wel ben ik vaak boos geweest op mijn moeder en op bijvoorbeeld de hulpverlening, die geen aandacht schonk aan mij als kind van een ouder met psychische problemen. Maar nu zie ik het anders: ze zat in een situatie waar ze zelf niets aan kon doen.”

 

Praten

Rond haar 40ste veranderde er iets. Rikmanspoel besefte dat ze zo niet verder wilde leven. „Ik begon meer en meer te praten over mijn gevoelens. Door over mijn verleden te praten, en dan nog niet eens over mijn eetverslaving, begon mijn verwerkingsproces en kwam er ruimte om dingen los te laten. Stapje voor stapje liet ik vervolgens mijn oude eetgewoonten los. Dat voelde als een overwinning op mijzelf. Van een terugslag was geen sprake. Ik wist dat ik de kracht had om deze eetstoornis te overwinnen.”

BRON: Tubantia

Silvia Rikmanspoel en Sanne Rikmanspoel

Het Oordeel Voorbij: Een inspirerend boek met een persoonlijk verhaal

MANDERVEEN - Afgelopen zondag lanceerde Silvia Rikmanspoel haar eerste boek, getiteld 'Het Oordeel Voorbij'. Samen met dochter Sanne, met wie ze het boek in eigen beheer uitgeeft, presenteerde ze het eerste exemplaar aan een select gezelschap bij 't Oale Roadhoes in Tubbergen. “In het boek beschrijf ik mijn pelgrimstocht van zo'n negenhonderd kilometer naar Santiago de Compostella en Finistére. Tijdens mijn voettocht ga ik terug naar mijn kinderjaren en beschrijf ik de momenten die een onbezorgde jeugd in de weg stonden en mij mede hebben gevormd”, aldus de kersverse auteur. Met haar verhaal wil Silvia een bron van herkenning, steun, kracht en inspiratie zijn voor lotgenoten. Ze wil vooral een positieve boodschap overbrengen: “Al bereik ik een persoon, dan is mijn missie geslaagd.”

De datum waarop de boeklancering plaatsvond, 24 juni, heeft een speciale betekenis. Naast dat het Silvia's geboortedatum is, kreeg ze precies vijf jaar geleden voor haar verjaardag een boek over de bekende pelgrimstocht in Spanje, Camino de Frances, en onbewust was dat de eerste stap. “Ik werd geprikkeld door het verhaal, maar pas nadat ik de Vierdaagse van Nijmegen had gelopen werden de plannen concreter. Ik wilde deze bijzondere tocht zelf maken om ervaringen uit het verleden een plek te geven en mezelf beter te leren kennen.” Na voorbereidingen van een aantal maanden ging Silvia in april 2014 alleen op pad om de tocht van zo'n negenhonderd kilometer te lopen van Saint Jean Pied de Port naar Santiago de Compostella en Finistére.

Afsluiting periode van verwerking

In het boek beschrijft Silvia haar pelgrimage waarbij ze terug gaat naar haar jeugd, waarin ze opgroeide als kind van een ouder met psychiatrische problemen (KOPP Kind). “Om met de gezinssituatie om te kunnen gaan, vond ik als veertienjarige troost in eten en zo ontwikkelde ik de eetstoornis boulimia nervosa. In het boek beschrijf ik hoe ik deze metgezel jarenlang bij me heb gedragen en uiteindelijk zelf heb overwonnen.” Het uitbrengen van het boek met haar indringende verhaal is voor de auteur een mooie afsluiting van een periode van verwerking. “Geweldig trots zijn we op het eindresultaat; een prachtig boek dat door iedereen gelezen mag worden”, vertelt Sanne enthousiast. Met 'Het Oordeel Voorbij' hopen moeder en dochter de lezer te inspireren, openheid te creëren en voorbij het oordeel te gaan. Via www.hetoordeelvoorbij.nl is het boek verkrijgbaar en kunnen lezers eigen ervaringen delen en een reactie plaatsen.

BRON: Op en Rond de Essen