De boeklancering

Op mijn verjaardag, 24 juni 2018, vond de boeklancering plaats van “Het Oordeel Voorbij”. Het was een geweldig moment. Een moment van trots, maar het was vooral ook spannend om na een lange periode van herbeleven en het beschrijven van mijn proces “Het Oordeel Voorbij” de wereld in te brengen. In het bijzijn van mijn gezin, familie, vrienden, wandelmaatjes, bekenden, collega’s en niet te vergeten de pelgrims die uit alle windstreken naar ‘t Oale Roadhoes in Tubbergen waren gekomen, hebben we het eindresultaat gepresenteerd. Aan Frans Rikmanspoel, mijn schoonvader, was die middag de eer het boek te onthullen en aan Sanne en mijn te overhandigen.

De lancering

Een prachtig zaaltje in het monumentale pand van ’t Oale Roadhoes in Tubbergen was het decor voor de lancering van mijn boek. Samen met Rob, Sanne, Kas en Niek stapte ik die middag over de rode loper naar binnen waar in de gang een krijtbord met de woorden ‘Boeklancering Silvia’ ons welkom heette. De sfeer was goed. 

Het was ruim voor drie uur toen de eerste genodigde pelgrims binnen kwamen. De pelgrims met wie ik in 2014 in Spanje tijdens de Camino bijzondere gesprekken had gevoerd en menig stappen had gezet. Het was geweldig mijn pelgrimmaatjes na zo’n lange tijd weer te zien en te spreken. Langzaamaan druppelden er steeds meer genodigden binnen en ontstond er een gezellige drukte in de ruimte. Ik werd overspoeld met mooie reacties en prachtige cadeaus. Toen iedereen een plekje had gevonden, begon Sanne met haar woordje: “Welkom familie, vrienden, collega’s en caminovrienden. Wat mooi dat jullie er allemaal zijn om dit bijzondere moment met ons te vieren.”

Nadat ze verteld had hoe we de lancering vorm hadden geven, nam ik het woord van Sanne over. Ik vertelde kort over mijn verleden als KOPP kind, mijn overlevingsstrategie boulimia nervosa, over mijn weg naar herstel en de rol die het wandelen en de Camino daarin speelde. Tussendoor las ik enkele passages uit het boek voor. Ik eindigde met een stuk dat een beeld schetste van mijn laatste kilometers op de Camino. “Alive, Umbrella, Thunder, You’ll never walk alone, alles lijkt te kloppen met de situatie waarin ik verkeer.” De beschrijving over hoe ik al ploeterend door de regen uiteindelijk Finistère bereikte, maakte naar verluidt zichtbaar iets los bij het publiek dat met aandacht luisterde. Dit was de eerste keer dat ik mijn zorgvuldig gekozen woorden van dit moment deelde met het publiek, dus het was best spannend om deze passages voor te lezen. 

Vervolgens was het tijd om het eerste exemplaar te onthullen. “Normaal gesproken overhandigt de uitgever het eerste exemplaar aan de schrijver tijdens een boeklancering, maar omdat wij zelf de uitgever en schrijver in een zijn, doen wij het op onze eigen manier.” Na deze woorden van Sanne hebben we een vrijwilliger uit het publiek uitgenodigd de feestelijk versierde doos van achteruit de zaal naar voren te halen en te openen. Mijn schoonvader stapte naar voren en met het openen van de doos onthulde hij het boek aan de rest van het publiek. Als dank kreeg hij daarna het eerste exemplaar van “Het Oordeel Voorbij” overhandigd en hebben we samen het glas geheven op dit gedenkwaardige moment.

Sanne en ik kijken met liefde, trots en tevredenheid terug op een indrukwekkende en geslaagde middag.

Sanne en Silvia