Camino de Frances

Nadat ik vijf jaar geleden op mijn verjaardag een boek kreeg waarin Camino de Frances werd beschreven, was onbewust de eerste stap gezet. Ik werd geprikkeld door het verhaal. Pas nadat ik aan de Vierdaagse van Nijmegen deel had genomen, ontstond er ruimte in mijn systeem. Ik las het boek nogmaals en bekeek het programma ‘De weg naar Santiago’. Ik wist zeker dat dit was wat ik ging doen om mijn verleden na een lange periode van verwerking en het overwinnen van boulimia een plek te geven.

Na een voorbereiding van een aantal maanden ging ik richting Spanje met een wandeling van 900 kilometer in het vooruitzicht. Een weg met momenten waarop ik mijzelf tegenkwam, een weg met bijzondere ontmoetingen die me veel hebben geleerd. Een weg in stilte waarbij mijn eigen rugzak steeds lichter werd en ik iedere dag meer waardering voelde voor mijn lijf. Ik maakte opnieuw kennis met mijzelf en mijn innerlijke kracht die tijdens de wandeldagen steeds verder tot bloei kwam. De Camino was een belangrijk moment in mijn leven en mijn persoonlijke ontwikkeling. Het heeft me een rijker mens gemaakt. Ik kan niet zeggen dat mijn leven na de Camino gemakkelijker is geworden. Soms brengt iets me terug naar hoe ik voor de Camino in het leven stond en zo’n moment geeft kort een vertrouwd gevoel. Maar ik zou niet terug kunnen naar het leven van toen. De oppervlakkigheid van die tijd past niet meer.

De Camino was een keerpunt en tegelijkertijd een klein station op mijn pad. Een station waar ik een verdrietige periode uit mijn leven een plek kon geven. Een uitdagende ontdekkingstocht, net als het ‘echte’ leven waar veel in te leren is. Er is leven na de Camino. Deze weg heeft mij doen inzien dat er altijd ‘pelgrims’ zijn die me vergezellen op mijn pad. De een loopt iets langer met me mee dan de ander en dan gaan ze weer. Ieder hun eigen weg. Uiteindelijk ben je altijd alleen onderweg in een eigen ontdekkingstocht van het leven. Mijn levenslessen waren niet gemakkelijk, maar de lessen werpen tot de dag van vandaag vruchten af voor mij en mijn gezin. Ik kan nu zeggen dat ze me een rijker mens hebben gemaakt. Dit ben ik en dit zijn mijn levenservaringen waar ik voor sta.