Hoe ik mijn verleden achterliet op de Camino Frances! | Ultreia

‘Ik weet dat ik het niet moet doen. Als ik nu begin is er geen weg meer terug. Het kan me niets meer schelen, ik eet me vol en gooi alles er uit. De angst, eenzaamheid, onzekerheid en het verdriet verdwijnt.’

Op 24 juni 2018 heb ik mijn boek Het Oordeel Voorbij samen met mijn dochter Sanne uitgegeven. In Het Oordeel Voorbij beschrijf ik mijn pelgrimstocht (2014) van zo’n 900 kilometer naar Santiago de Compostella en Finistère. Tijdens mijn voettocht ga ik terug naar mijn kinderjaren waarin ik opgroeide bij een moeder die regelmatig aan depressies leed en zelfmoord pleegde.

Vanuit kleine Silvia beschrijf ik de momenten die een onbezorgde jeugd in de weg stonden en mij mede hebben gevormd. Ik neem de lezer mee naar het ontstaan en het overwinnen van mijn overlevingsstrategie boulimia nervosa. Een metgezel, een stille vriend die me van mijn 14e tot mijn 40e vergezelde op mijn pad. Om mijn verleden op ‘gepaste’ wijze achter me te laten, besloot ik op pelgrimage te gaan. Ik beschrijf hoe het wandelen helend is geweest gedurende mijn verwerkingsproces, hoe ik tijdens de Camino mijn verleden een plek heb gegeven en de heimwee naar het pelgrimsbestaan na terugkomst in Nederland.

Met het verwoorden van mijn levenservaringen en mijn wandeldagen op de Camino hoop ik lotgenoten te bereiken, taboes te doorbreken en pelgrims te inspireren op hun eigen pad.

Dat mijn woorden een bron van herkenning, steun, kracht en inspiratie mogen zijn. Al bereik ik één persoon, dan is mijn missie geslaagd. Een zoektocht naar mijzelf die raakt aan het zoeken van velen. Graag nodig ik je uit voor meer informatie een kijkje te nemen op mijn website www.hetoordeelvoorbij.nl, waar het boek tevens te bestellen is.

Dit stuk is gepubliceerd in de nieuwsbrief (Ultreia Jaargang 2018, nummer 82) van de het Nederlands Genootschap Van Sint Jacob genaamd Ultreia. Lees alle Ultreia’s terug in de mediatheek.

BRON: Ultreia